SPK Liderinden yatırımcılara uyarı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, son dönemde izinsiz sermaye piyasası işlemlerinde artışa tanık olduklarını belirterek, “Piyasanın çok üzerinde getiri vaat eden, sosyal medya kullanan, bireysel kişilere çağrı yapan sistemlerin önüne geçmeye çalışıyoruz. Yatırımcıların bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor.” .” söz konusu.
Gönül, Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (IIP) düzenlediği 14. Boğaziçi Zirvesi kapsamında düzenlenen “Sermaye Piyasasında Finans Kaynakları ve Reel Sektör” başlıklı oturuma katıldı.
Konuşmasına sermaye piyasalarına ilişkin verileri paylaşarak başlayan Gönül, Türkiye’de sermaye piyasalarında son yıllarda yaşanan gelişmelerin dikkat çekici noktalarda olduğunu söyledi.
Gönül, şu anda Borsa’da işlem gören şirket sayısının 529 olduğunu ve Borsa’nın toplam piyasa değerinin yaklaşık 11 trilyon TL’ye ulaştığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“16 Kasım 2023 itibarıyla 45 şirketin halka arzı tamamlanmış ve bu şirketlere 63,5 milyar TL fon sağlanmıştır. Hisse senedi piyasası yatırımcı sayısı 8 milyonu aşmış, bu sayı 1-1,5 milyon seviyesinde olmuştur. Şu anda Türkiye’de her 10 kişiden biri Borsa’da yatırımcı oldu. Ekim ayı sonu itibarıyla şirketler yaklaşık 610 milyar TL’lik borçlanma aracı ve kira sertifikası ihraç etti. Aynı zamanda 376 kişi borsada yatırımcı oldu. Emeklilik yatırım fonları ve 1.800’ün üzerinde yatırım fonunun çalışmaları devam ediyor. 82 yatırım ortaklığı ve 60 portföy. “Piyasada yönetim şirketi, 72 aracı kurum ve 12 kitlesel fonlama platformu bulunuyor.”
– “Yeşil ve sürdürülebilir borçlanma araçları geliştirmek için çalışıyoruz”
SPK Başkanı Gönül, son dönemde geliştirmeye çalıştıkları ve geliştirilmesine tanık oldukları “Yeşil ve Sürdürülebilir Borçlanma Araçları” ihracını yoğunlaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını açıkladı.
“Yeşil Borçlanma Aracı”, “Sürdürülebilir Borçlanma Aracı”, “Yeşil Kira Sertifikası” ve “Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberi”nin daha önce yayınlandığını belirten Gönül, “Yenilenebilir enerji odaklı 40’ın üzerinde yatırım fonu, emeklilik yatırım fonu ve girişim sermayesi “Yatırım fonumuz var. Ekim sonu itibarıyla ihracat tutarımız 4 milyar TL’yi aştı. Orta Vadeli Programda yeşil dönüşüme ilişkin önemli tespitler ortaya kondu, bunları hayata geçirmek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.
– “Girişim Sermayesi Piyasası’nda ilk halka arzları kısa sürede gerçekleştireceğiz”
İbrahim Ömer Gönül ayrıca Girişim Sermayesi Piyasası ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Gelişme potansiyeli olan iş fikirlerinin hayata geçirilmesi için henüz başlangıç aşamasında olan ancak borsaya kote olacak kadar büyük olmayan paydaşların, sermaye artırımı yoluyla ihraç edecekleri payları nitelikli yatırımcılara satarak finansman elde edebilecekleri, Hisselerini halka arz etmeden, kısa sürede ilk halka arzı gerçekleştireceğiz.”
Geçtiğimiz günlerde ilk fazı tamamlanan Elektronik Başvuru Sistemi’nin yılbaşından sonra tamamen hayata geçeceğini belirten Gönül, buradaki süreçlerin hızlandırılmasının yanı sıra şeffaflık gibi unsurlara da önem verdiklerini vurguladı.
Gönül, gayrimenkul alanında yürütülen iş ve projelere değinerek Gayrimenkul Proje Fonu hakkında bilgi verdi.
Bu fonların kendilerine ait gayrimenkullerin yanı sıra sözleşme imzaladıkları farklı kişilerin sahip olduğu gayrimenkuller üzerinde de proje yürütebileceğini anlatan Gönül, şu açıklamalarda bulundu:
“Bu fonlar portföylerinde yalnızca üzerinde proje geliştirilecek gayrimenkuller, gayrimenkul projeleri, proje kapsamında geliştirilen gayrimenkuller ve nakit yönetimi amaçlı bazı para ve sermaye piyasası araçlarını bulundurabilecekler. Gayrimenkul sertifikaları kentsel dönüşüm ve afet yönetimi finansmanı sağlayacak Bireysel ve kurumsal yatırımcılar birikimlerini yatırıma dönüştürebilecek Bir diğer aracımız ise ‘Yeni Nesil Gayrimenkul Sertifikası’. “Burada ihtiyaçlara daha duyarlı bir sistem geliştirdik.”
– “Finansal Okuryazarlık Portalını çok yakında açacağız”
SPK Başkanı Gönül, Sermaye Piyasası Risk Merkezi’nde Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Borsa İstanbul ile çalışmalara devam ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Buradaki amacımız sermaye piyasamızda oluşabilecek risklerin önceden tespit edilmesini, minimize edilmesini ve sektörle şeffaf bir şekilde paylaşılmasını sağlamaktır. Ayrıca finansal okuryazarlığa verdiğimiz önemi de artırıyoruz. Borsada 8 milyon kişinin finansal açıdan daha eğitimli ve finansal terimlere aşina olmasını sağlayacağız. “Bu eğitimi özellikle gençlere ve gelecek nesillere, ayrıca finanstan uzak gördüğümüz ev hanımlarına vermek istiyoruz.”
Gönül, Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kurumu ile birlikte Finansal Okuryazarlık Portalı’nı yakın zamanda açacaklarını belirterek, “Bugüne kadar 14 binin üzerinde üniversite öğrencisi SPK Eğitim Seminerlerine katıldı ve onlara eğitim verdik. Finans Akademisi ve Sermaye Piyasaları ve Finans Anadolu Meslek Yüksekokulu.” “Lisenin açılışına da hazırlanıyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz ve okulumuzu önümüzdeki eğitim-öğretim yılında açmayı hedefliyoruz.” dedi.
– “131 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduk”
İbrahim Ömer Gönül, nitelikli insan kaynağı sağlanması konusunda iş birliği yaptıklarını ve bu alanda çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Son dönemde izinsiz sermaye piyasası işlemlerinde artışa tanık olduklarını kaydeden Gönül, şu uyarılarda bulundu:
“Özellikle kamuoyunda Forex olarak bilinen kaldıraçlı işlemler, yüksek getiri vaat eden işlemler, herhangi bir şirkete ortak olma, piyasanın çok üzerinde getiri vaat etme, sosyal medya kullanımı, bireysel bireylerin aranması gibi sistemlerin önüne geçmeye çalışıyoruz. bu konuda çok dikkatli olun.gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz ama aynı zamanda piyasanın üzerinde getiri vaad eden bazı şirket ve projelere katılım vakalarına da tanık oluyoruz.izinsiz sermaye piyasası faaliyetleri kapsamında suç duyurusunda bulunduk. 2023 yılında kontrolü tamamlanan 48 belgede toplam 131 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 2023 yılı başından bu yana Türkiye’de ikamet eden bireylere yönelik internet üzerinden yurt dışında kaldıraçlı ve türev işlemler yaptığı tespit edilen 1.321 internet sitesini de kapattık. “
– “Türkiye’de yabancı yatırımcının payı artacak”
SPK Başkanı Gönül, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelecekleri sorusu üzerine, şirketlerdeki ortaklık kültürünün ve şirketlerin davranışlarının yabancı yatırımcılar için değerli olduğunu vurguladı.
Yabancı yatırımcıların bir yere yatırım yapabilmek için yatırım ortamının uygun olmasını ve kuralların net olmasını istediklerini kaydeden Gönül, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mevzuatın daha sade ve anlaşılır olmasını istiyorlar. Eskiden yabancı yatırımcı payımız yüksekti ama dünyadaki konjonktür bizi de etkiliyor. Yabancı yatırımcılar Türkiye’de daha yatırım yapılabilir bir ortamın olduğunu ve şirket çeşitliliğinin arttığının farkındalar. Borsada da görülebilecek. Kısa sürede Türkiye’nin Türkiye’deki “Yabancı yatırımcıların payı artacak. Çok detaylı bir mevzuatımız var ve onu geliştirmeye devam ediyoruz. Profesyonellere yönelik hazırlanan mevzuatın biraz daha kolay hale getirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, daha basit bir mevzuat için de çalışıyoruz.”