Ekonomi

Demir ve demir dışı metallerde birim fiyatlar arttı

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (IDDMİB); Metal sektörü ihracat pazarlarındaki gelişmeleri ve ihracat taleplerini izlemek, değerlendirmek, sektörü ve ihracatçıları bilgilendirmek, metal fiyatları, üretim maliyetleri, döviz kurları gibi göstergeleri izlemek amacıyla 2023 yılında başlatılan ‘Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi’, kar marjlarını, stokları, departmanları ve ihracatçıları bilgilendirmek. Ocak ayı sonuçları açıklandı.

Yeni yılın ilk ayında TR-METALENDEKS, küresel piyasalardaki talebin sakinleşmesine, fiyat baskılarına ve jeopolitik sorunların neden olduğu arz ve talep sapmalarına rağmen yeni yıla olumlu başladı.

Ocak ayındaki olumsuz ihracat ortamına rağmen ölçü ve fiyat endekslerinde çok sınırlı düşüşler yaşanırken, ihracat birim fiyatları yükselmeyi başardı. Raporda, metal sanayi ihracat ölçüm endeksinin yeni yıla çok sınırlı bir düşüşle başladığı, endeksin Aralık 2023’te 121,17 puan iken, Ocak 2024’te 119,05 puan olduğu belirtildi. İhracat değer endeksi Ocak ayında 141,95 puandan yeniden düşüş gösterdi. 139,77 puana yükseldi.

Fiyat dalgalanmaları devam ediyor

Endeksin Ocak ayı sonuçlarına göre; Piyasaların sakin olduğu ve talepteki düşüşün devam ettiği paylaşılırken, ihracatçıların yüksek maliyet artışlarına ve TL’deki değerlenmeye uyum sağlamaya çalıştığı belirtildi. İhracat fiyat endeksindeki düşüşün nedeninin tedbir olarak ihracattaki sınırlı düşüşten kaynaklandığı, ihracat birim fiyatlarının ise çok sınırlı artarak değer endeksini desteklediği belirtildi.

Raporda, metal sanayi ihracat birim fiyat endeksinin Ocak ayında çok sınırlı oranda arttığı, ihracat pazarlarında fiyatların düşürülmesi yönündeki baskılara rağmen yaşanan fiyat artışıyla birlikte endeksin Aralık ayındaki 117,15 puandan 117,40 puana yükseldiği açıklandı. Dünya fiyatlarındaki dalgalanmaların devam ettiği ve ihracat birim fiyatlarının yıla artış eğilimiyle başladığı kaydedildi.

Hafif bir artış gözlendi

Raporda, ihracat birim fiyatlarının Aralık ayında 4,38 dolar/kg, Ocak ayında ise 4,39 dolar/kg olduğu açıklandı. Birden fazla alt ürün grubunda fiyatlar bir önceki aya göre artış gösterdi. Ocak ayında metal fiyatlarındaki zayıf görünüme ve talepteki düşüşe rağmen ihracat birim fiyatlarında artış sağlandı. Yurt dışı piyasalardaki daralma nedeniyle yeni yılın ilk çeyreğinde de belirleyici olan metal fiyatlarındaki dalgalanmalara ve fiyat düşüş baskılarına rağmen ihracat birim fiyatları yıla artışla başlamayı başardı.

Metal sektörü ihracat endeksinin küresel piyasalarda yeni yıla sakin başladığını belirten sonuçlara göre, ihracat pazarlarında talebin yeni yılın ilk çeyreğinde göreli olarak zayıf seyrini sürdüreceği ve ihracat birim fiyatlarının da baskı altında kalacağı belirtiliyor. altındaKalmaya devam edeceği açıklandı.

Teslimat süreleri uzatıldı

Alınan ihracat siparişlerinin yeni yıla düşüşle başladığı bilgisini paylaşan endeks sonuçlarına göre, alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirimi talepleri 2024 yılının ilk ayında da devam etti.

Raporda, sipariş alınan müşteri sayısındaki daralmanın yeni yılda da devam ettiği, artan küresel rekabetin etkisiyle alınan ihracat siparişlerinde kar marjlarının düşüş eğiliminde olduğu, Alınan ihracat siparişlerinin tahsilat süreleri Ocak ayında belirli bir süre uzatıldı.

Endeks sonuçlarına göre; Yurt dışından ve yurt içinden alınan siparişlerin azalması da üretimi olumsuz etkiledi. Türk lirası cinsinden üretim maliyetlerindeki artışların Ocak ayında da devam ettiği kaydedilirken, Ocak ayında hammadde ve girdi stoklarının bir önceki aya göre arttığı kaydedildi. Ocak ayında son ürün stoklarının bir önceki aya göre artmasında iç ve dış piyasalardaki yavaşlamanın etkili olduğu belirtildi.

İhracat 1 milyar dolara yaklaştı

Demir ve Demir Dışı Metaller bölümünün 959,2 milyon dolar ihracat yaptığı bilgisini paylaşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, Ocak ayında genel ihracattan yüzde 5,5 pay aldı. Tecdelioğlu, “2023 yılında hayata geçirdiğimiz TR-METALENDEKS çalışmasının sektörlere ciddi faydalarını gördük. Verdiğimiz tavsiyeler şeklinde sektörün ve geçmiş durumlarının değerlendirilmesi, sektöre yönelik planlarını ciddi anlamda destekliyor. gelecek.”

Tecdelioğlu, 2024 Ocak ayında sektörün en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya’nın 120,83 milyon dolarla birinci, İtalya’nın ise 63,37 milyon dolarla ikinci sırada yer aldığını belirterek; ABD’nin 50,3 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldığını belirtti.

kofcazajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu