Çocuklara Spor Alışkanlığı Kazandırmak İçin Yapabileceğiniz 12 Şey
Çocukluktan itibaren spora başlamak gerekir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarına spor yapma alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren aşılamalıdır. Sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezi olan sporu çocuklarınızın yaşamına dahil etmek için ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız içeriğe gelin!
1. Çocukların sağlıklı bir yaşam için spor yapmaları çok değerlidir. Bu nedenle çocuklara küçük yaşlardan itibaren spor alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir.
2. Çocuğunuza spor alışkanlığı kazandırmak için öncelikle ona uygun bir spor bulmakla başlamalısınız. Çocuğunuzu hem yaşını hem de yeteneklerini göz önünde bulundurarak bir spora yönlendirmeniz gerekir.
Uygun bir spor seçtiğinizde çocuğunuz eğlenirken spor yapabilir. Çocuğunuzun yaptığı spordan keyif almasını istiyorsanız seçtiğiniz spora dikkat etmelisiniz.
3. Çocuğunuza uygun bir spor ararken, çocuğunuza farklı spor dallarını denetmelisiniz. Her sporu deneyerek, çocuğunuz için en iyi olan sporu belirleyebilirsiniz.
Mümkün olduğu kadar çok farklı sporu deneyerek çocuğunuzun kendisine uygun ve çok sevdiği bir sporu yapmasını sağlayabilirsiniz.
4. Çocuğunuzla birlikte spor yaparak onu spor yapmaya teşvik edebilirsiniz. Bu sayede hem birlikte kaliteli zaman geçirebilir hem de çocuğunuzu spora alıştırabilirsiniz.
Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun ilgisini onunla birlikte spor yaparak çekmeniz mümkün. Sistematik olarak spor yaptığınızı gören çocuğunuz da sporu sevecektir.
5. Herkes spor yapmaktan hoşlanmaz. Ancak bunu çocuğunuz için eğlenceli hale getirebilirsiniz. Sporu eğlenceli bir aktivite olarak yaptığınızda çocuğunuz daha çok sevecektir.
Egzersiz yapmak bazen çok sıkıcı olabilir. Çocuklar için spor eğlenceliyse, spor yapma süresi de uzar. Sporu eğlenceli hale getirmek için ailece spor yapabilir ya da çocuğunuza sevdiği müzikler eşliğinde spor yaptırabilirsiniz.
6. Spor, rekabet demektir. Ancak rekabet dozunun uygun şekilde ayarlanması gerekir. Çocuğunuzun spor yaparken rekabeti abartmamayı öğrenmesi gerekiyor.
Sporun doğasında rekabet olmasına rağmen çocuğunuz saygı çerçevesinde yaptığı sporu nasıl yapacağını bilmelidir. Fair-play kurallarına uygun bir rekabet ortamı yaratarak çocuğunuza bunun değerini anlatmalısınız.
7. Spor yapmak çok değerlidir. Bir rutin oluşturarak çocuğunuzun düzenli olarak spor yapmasını sağlamalısınız.
Sporu çocukların hayatlarının bir modülü haline getirmek gerekiyor. Çocuğunuza spor yapmayı alışkanlık haline getirmek için mutlaka bir rutin oluşturmalı ve belli zaman dilimleri belirlemelisiniz.
8. Çocuğunuzun spora devam etmesi için her zaman destek olmalısınız. Spor yapmasına destek olarak sporu daha çok sevmesini sağlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun spora olan motivasyonunu artırarak spor yapma alışkanlığı kazandırmanız mümkündür. Her zaman yanlarında olduğunuzu göstererek çocuğunuzu spor yapmaya teşvik edebilirsiniz.
9. Çocuğunuzla spor yapmanın faydaları hakkında konuşabilirsiniz. Çocuğunuza sporun hem fiziksel hem de zihinsel sağlığın temeli olduğunu anlatmalısınız.
Sporun öneminden bahsederek bunun bir zorunluluk değil keyifli bir aktivite olduğunu vurgulayabilirsiniz.
10. Spor yapmak bazı çocuklar için zorlayıcı olabilir. Böyle anlarda çocuğunuza karşı sabırlı olmalısınız.
Çocuğunuz yaptığı spordan sonuç alamayınca vazgeçmek isteyebilir. Böyle bir durumda yanında olup hoşgörü ile yaklaşmalısınız. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız, çocuğunuzun ilgisi o kadar artacaktır.
11. Spor yaparken zaman zaman çocuğunuzun motivasyonunu artırmak gerekir. Böyle anlarda çocuğunuza temel olacak analizleri birlikte üretmeye çalışabilirsiniz.
Çocuğunuzun spordaki gelişimini yakından takip etmelisiniz. Spor yaparken yaşadığı zorlukları anlayarak yanında olduğunuzu göstermelisiniz.
12. Çocuğunuzun spordaki en küçük başarısını bile kutlamanız gerekir. Küçük başarıları ödüllendirerek çocuğunuzun spora olan sevgisini ve ilgisini artırabilirsiniz.
Ortada tebrik ederek çocuğunuzu spora devam etmesi için teşvik etmek mümkündür. Bu kutlamalar her zaman büyük şeyler olmak zorunda değildir. Küçük hediyeler veya tebrik sözleri de yeterlidir.